tisdag 29 oktober 2019

Installation av bergvärme i en av hyresfastigheterna

Är det en vettig investering? Hur stor kommer besparingen vara? I detta inlägg är tanken att presentera lite siffror på hur pass lönsamt det faktiskt kan vara.


bergvärme
Bilden är tagen från Bergvärme Stocholm

I skrivande stund är det dags för borrning av bergvärme i en av fastigheterna. Nuvarande uppvärmningssystem är en el/pellets kombipanna. Pelletspannan har strulat och har medfört höga kostnader i form av service och uppvärmningskostnader p.g.a. att uppvärmningen till stor del har skett genom elpatroner.

Förutom lägre driftkostnader är bergvärme dessutom känt för hög driftsäkerhet vilket gör att mindre tid och pengar kommer gå åt reparationer och service.

Hur ser kalkylen ut då?

Energiförbrukningen för fastigheten har legat på ungefär 44,000 kWh/år. Enligt uppgifter från VVS-firman och tillverkaren av värmepumpen kommer den nya förbrukningen ligga på drygt 13,000 kWh.

Jag räknar med ett genomsnittligt elpris inkl. nätavgift på 1.35 kr/kWh. Investeringslånet rymdes under bottenlånet och jag räknar med en genomsnittlig ränta på 3% och avbetalningstiden är 15 år.

Istället för att presentera kalkylen i tabeller på sidan valde jag att ta skärmdumpar på kalkylen i Excel. Klicka på bilderna nedan för att förstora.


Kalkyl för investering av bergvärme
Kalkyl för investering av bergvärme

Graf på investering av bergvärme
Graf på investering av bergvärme


Vad man bör tänka på i denna kalkyl är att ingenting är inflationsjusterat. Mycket är uppskattat och antagligen är uppgifterna från VVS-firman och värmepumpstillverkaren något optimistiska.

Jag har läst på olika sidor som skriver om bergvärmeinvesteringar att återbetalningstiden brukar ligga på 5-10 år. I Denna kalkyl ligger vi på 6-7 år vilket i alla fall är inom det intervallet. Något man också bör tänka på är att utöver besparingar ökar man även värdet på fastigheten då driftnettot förbättras avsevärt.

Man bör kunna räkna värdeökningen på följande sätt:

värdeökning = kostnadsbesparing / avkastningskrav = (59,400 - 17,820) / 9% = 462,000 kr

För mig var det en no-brainer att investera i bergvärme. Om det blir lika lönsamt som kalkylen påvisar, visar sig i framtiden.


2 kommentarer:

  1. bergsvärme är bdp

    SvaraRadera
  2. Hur går installeringen? Är det färdigborrat och pump installerat?

    SvaraRadera

Installation av bergvärme i en av hyresfastigheterna

Är det en vettig investering? Hur stor kommer besparingen vara? I detta inlägg är tanken att presentera lite siffror på hur pass lönsamt det...