söndag 13 oktober 2019

Första fastighetsinvesteringen - del 3

Om ni inte redan har läst del 1 och 2 i denna serie av inlägg så gör ni det lättast genom att klicka på följande länkar nedan:

Första fastighetsinvesteringen - del 1
Första fastighetsinvesteringen - del 2

Hävstångseffekt

Hävstångseffekten, eller "leverage" som ni kanske känner till från engelskan, är ett sätt att genom belåning uppnå högre avkastning på eget satsat kapital. Som ni säkert förstår så är risk och avkastning relaterat till varanda och genom att uppnå högre avkastning har man i de flesta fall också tagit en större risk.

"Det är högst vanligt att man inom fastighetsinvesteringar använder sig av någon form av hävstång, eller med andra ord investerar m.h.a. belåning."

Vill man läsa mer om hävstångseffekten och dess formel kan man göra det exempelvis här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hävstångsformeln

Det är högst vanligt att man inom fastighetsinvesteringar använder sig av någon form av hävstång, eller med andra ord investerar m.h.a. belåning. I detta fall var kontantinsatsen eller eget satsat kapital 30% medan belåningen var 70%.

Vi använder oss av hävstångsformeln som kortfattat är ett verktyg för att analysera en investering med belåning som ger en förenklad överblick över avkastningen beroende på olika val av finansiering.

Hävstångsformeln
Skärmdump på hävstångsformeln från Wikipedia


Räntabilitet på eget kapital (%) = 9,2 + (9,2 - 3,0) * (70/30) = ~23,7%

"Förutom att avkastningen på eget kapital ökar får man dessutom kapital över till att investera i andra fastighetsobjekt med liknande upplägg. Detta till en kostnad i form av risk."

Jämför det med en direktavkastning på 9,2% om man hostar upp hela köpeskillingen själv. Man får en avsevärt bättre avkastning på eget kapital. Förutom att avkastningen på eget kapital ökar får man dessutom kapital över till att investera i andra fastighetsobjekt med liknande upplägg. Detta till en kostnad i form av risk.

Studerar man formeln kan man se att hävstångseffekten försvinner när räntan på lånet uppgår till samma summa som direktavkastningen. Då återstår den ursprungliga direktavkastningen som man hade fått utan belåning.

"Det innebär att när räntan på lånet överstiger ~13,1% får vi en negativ hävstång som snabbt kan få det egna kapitalet utraderat."

Om vi vill beräkna vid vilken ränta som gör att avkastningen på eget kapital blir negativ börjar vi med att bryta ut Rs, genomsnittlig skuldränta i procent, och sätter Re, räntabiliteten på eget kapital i procent, till 0.

Genomsnittlig skuldränta (%) = (Rt / (S/E)) + Rt - (Re / (S/E)) =
9,2 / (70/30) + 9,2 - 0 / (70/30) =  3,943 + 9,2 - 0 = 13,143% ~13,1%

Det innebär att när räntan på lånet överstiger ~13,1% får vi en negativ hävstång som snabbt kan få det egna kapitalet utraderat. I dagens ränteläge ska det dock mycket till innan vi får en ränta som närmar sig 13,1%. Det som gör formeln mindre användbar är att den inte tar hänsyn till många variabler som i slutändan påverkar avkastningen. Därför anser jag att den ger en förenklad bild av den slutgiltiga avkastningen på eget kapital.

Jag personligen anser att hävstångseffekten är en av de mest betydelsefulla begrepp att lära sig kring fastighetsinvesteringar och tycker att det är just med hjälp av den som fastighetsinvesteringar blir intressanta i slutändan.

Tack för denna gång. På återseende.

I nästa del är tanken att sammanfatta alla inlägg och avsluta denna serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Installation av bergvärme i en av hyresfastigheterna

Är det en vettig investering? Hur stor kommer besparingen vara? I detta inlägg är tanken att presentera lite siffror på hur pass lönsamt det...